top of page

5 tips voor portretfotografie bij daglicht!

Portretfotografie!

Een van mijn favorieten 'dingen' om te fotograferen; de mens! :-)

Natuurlijk gebruik ik voor mijn portretten ook kunstlicht (continulicht of flits licht), maar wanneer de situatie zich er voor leent gebruik ik het liefst daglicht! Maar hoe maak je nu mooie portretfoto's met daglicht?

In deze blog geef ik je 5 handige tips om het beste resultaat uit je portretfoto te halen!1. Profiteer van bewolkt weer

Meer licht is niet altijd beter. Net zoals een harde flitser het beeld vaak niet mooier maakt geldt dat ook voor fel zonlicht. Je kunt geen softbox om de zon hangen, maar bewolking is een natuurlijke manier om prachtig zacht licht te krijgen. Zeker bij portretfotografie in de buitenlucht kun je het beste op pad gaan wanneer het bewolkt is.2. Vermijd direct zonlicht

Vampiers weten het allang, fotografen staan er niet altijd bij stil; blijf in de schaduw bij het maken van foto’s met natuurlijk licht. De zon is dermate fel dat digitale camera sensoren er niet altijd raad mee weten. Daarnaast kan het contrast tussen de persoon in het zonlicht en daarbuiten te groot zijn voor het dynamisch bereik van de camera. Dus: voorkom te hoge contrasten in het beeld. Natuurlijke schaduw geeft een mooi zacht licht. Verwar schaduw echter niet met duisternis, schaduw bij fel zonlicht heeft vaak nog steeds een grotere helderheid dan licht tijdens de schemering.
3. Fotograferen met het licht in de rug

Voor een foto met een egale belichting zorg je dat licht van achteren komt. Wanneer je binnen foto’s maakt is dat vaak goed te controleren. Je kunt uiteraard ook met tegenlicht fotograferen wanneer je een silhouet compositie wilt maken. Let er bij licht van de zijkant op dat de donkere kant niet te donker wordt zodat elk detail verloren raakt.
4. Gebruik hulpmiddelen

Net zoals je in de studio met een softbox kunt werken, is het ook mogelijk om natuurlijk licht te beïnvloeden. Zo kun je een diffuser aanschaffen waarmee je het licht breekt. Een halftransparante stof kan daarentegen ook goed werken.

Wanneer je niet genoeg licht hebt kun je ook een wit stuk piepschuim of wit papier/karton nemen als reflectie bord. Dat werkt bijvoorbeeld goed wanneer je een portret wilt fotograferen waarbij het gezicht niet egaal verlicht is. Houd een licht oppervlak als reflectie bij het gezicht om het natuurlijk licht te sturen. Mocht je toch wat geld willen uitgeven, dan raad ik je om een reflectiescherm te aan te schaffen. Voor een euro of 15 bij Kamera Express bijvoorbeeld.5. Het gouden uurtje

Tegenover de wolken die we eerder noemde om zacht licht te krijgen, kun je die uitgestrekte schaduwen zetten die de ondergaande zon produceert. Hiermee kun je heel dynamische en sfeervolle composities maken. De instelling van de witbalans kan een foto tijdens dit deel van de dag beïnvloeden, houd daar rekening mee wanneer je een specifieke kleurtemperatuur wilt fotograferen.
Succes allemaal! En weet; bij vragen kun je me altijd even berichten!

John

350 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Shoot!

Comentários


bottom of page