top of page

7 tips om beter te filmen met je mobiele telefoon.1. Maak de lens schoon

Deze tip geldt niet alleen voor het fotograferen met je mobiele telefoon, maar natuurlijk ook voor het filmen hiermee. Dus; voordat je begint met filmen, zorg er voor dat je de vlekken van je lens hebt geveegd ;-)


2. Gebruik twee handen

Bewegingen zijn funest voor een mooie video, maar je hebt natuurlijk niet altijd een statief bij de hand. Daarom is het verstandig om je toestel altijd met twee handen vast te houden. Op deze manier zorg je voor meer stabiliteit zonder extra materiaal. Hierbij helpt het ook als de camera van je smartphone (optische) beeldstabilisatie heeft.

Tip: Let je erop dat je je vinger (of een deel van je vinger) niet voor de lens houdt.


3. Kies voor horizontaal of verticaal

Voordat je gaat filmen moet je bij jezelf nagaan; welk doeleinde heeft mijn video?

Je moet namelijk kiezen: horizontaal of verticaal filmen? Je krijgt een liggende of staande video als jij je toestel ook zo houdt.

Lange tijd is de verticale video verafschuwt, omdat dit formaat voor onhandige zwarte balken zorgt bij het bekijken op een computer of een ander apparaat. Tegenwoordig worden video’s echter steeds vaker enkel op smartphones bekeken. Denk aan Instagram, Facebook, Snapchat en TikTok. Film jij voor een platform waar video’s voornamelijk via smartphones worden bekeken? Film dat lekker verticaal. Dat komt namelijk veel beter uit op een smartphonescherm. Wil je jouw video echter op een ander platform plaatsen of deze bijvoorbeeld via een televisie ergens streamen? Kies er dan voor om je mobiele telefoon horizontaal te houden.


4. Niet zoomen, maar zelf bewegen

Het is tijdens het filmen altijd belangrijk om je onderwerp goed in beeld te plaatsen. Soms wil je dit onderwerp echter dichterbij hebben. Door twee vingers te gebruiken, is het op een smartphone makkelijk om in te zoomen. De kans is dan echter groot dat de kwaliteit van je video rap achteruit gaat. Dus; vooral niet doen!

Dat komt door het verschil tussen digitale zoom en optische zoom. De meeste mobiele telefoons hebben enkel digitale zoom en rekken bij het zoomen dan het beeld uit. Heb je een toestel met optische zoom, dan kun je echter wel lekker zoomen zonder kwaliteitsverlies. Heb je deze dus niet? Beweeg dan zelf naar voren of naar achter.


5: Geluid

Als je aan het filmen ben heb je waarschijnlijk voornamelijk oog voor het beeld. Maar minstens zo belangrijk is het geluid wat je opneemt. Dat is lastig, want via het scherm weet je wat er in de video te zien zal zijn. Je weet echter niet welk geluid wordt opgepakt door de microfoon en hoe dat klinkt.

Geluid dat het meest dichtbij je smartphone en dus de microfoon zit, zal het luidst klinken. Voor de meeste amateurfilmers betekent dat je eigen mond. Pas dus op met praten en met filmen tegelijkertijd.


6. Houd het licht achter je

De basis van goede video's (en foto's) is goede belichting. Overdag betekent dat meestal de zon, of anders een lamp. Om goed van dit licht gebruik te maken, zorg je dat het licht achter je staat en richting het onderwerp schijnt. Zit de lichtbron namelijk aan de andere kant, dan is je onderwerp enkel nog als silhouet te zien. Wat overigens ook leuk kan zijn :)


7. Beter te veel dan te weinig filmen

Veel mensen die een video maken, proberen deze exact te timen. Dat betekent dat ze op de opname- en stopknop drukken zodra de gebeurtenis begint en eindigt. De kans is dan echter heel groot dat je net een stukje bij de start of het eind van je video mist.

De regel is dat je beter iets teveel dan iets te weinig kunt filmen. Start dus tijdig en wacht even tot je stopt. Daarna kun je altijd even de randjes eraf knippen. Dat kan makkelijk en snel door op het knopje "wijzig" te drukken wanneer je op de desbetreffende video staat in "Foto's". (zie voorbeeld)


Bedankt voor het lezen en tot volgende week!

John

250 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page