top of page

Herinneringen vastleggen! 6 tips om dit zo goed mogelijk te doen met je mobiele telefoon!

Bijgewerkt op: 11 mei 2021


 

We doen het allemaal. De één wat meer dan de ander. Waar ik het over heb? Herinneringen vastleggen!


Sinds de mobiele telefoon is getransformeerd tot een heuse fotocamera, schieten we massaal foto's van alles waar wij blij van worden. Kinderen, huisdieren, het eten op je bord; niets of niemand is meer veilig. Spelend in het bos, schommelend in de speeltuin of rennend door het huis...

Al vlot worden deze foto's voorzien van een hip filtertje en een veelvoorkomend hashtagje om ze vervolgens de wijde wereld in te sturen via het 'World Wide Web'. Platformen als 'Instagram' en 'Facebook' worden vooralsnog het meest gebruikt om deze foto's te voorzien van waardige "comments" en "Likes" van onze volgers.


Laten we voorop stellen dat de mobiele telefoons van nu (bijna) allemaal voorzien zijn van top camera's! En een goede foto is hiermee dus snel genomen.

En toch wil ik jullie een aantal tips geven met betrekking tot iPhone fotografie. Ik merk dat veel mensen hier nog geen weet van hebben en dat is zonde!


Hierbij 6 tips van deFotomeneer :-)


Tip 1. Maak altijd gebruik van het raster.

Wanneer je een foto gaat maken met je mobiele telefoon kan het snel gebeuren dat je een scheve foto krijgt waarbij de horizon niet exact horizontaal loopt. Dit kun je voorkomen door het raster aan te zetten bij de camera functie. Hierdoor verschijnen er enkele verticale en horizontale lijnen op het scherm. Dit maakt het heel gemakkelijk om de foto recht uit te lijnen. Zo zorg je ervoor dat je het onderwerp kunt uitlijnen in het midden, of juist aan de randen. Dit is geheel afhankelijk van jouw eigen creativiteit!


Voor de iPhone gebruikers: Je kunt het raster aanzetten door naar de instellingen van je iPhone te gaan. Daar ga je naar foto’s en camera en zet je de optie raster aan.
Tip 2. Zet de automatische HDR functie aan.

Een van de makkelijkste manieren om de fotokwaliteit te verbeteren is de automatische HDR functie. HDR staat voor High Dynamic Range en is een instelling die er voor zorgt dat de belichting van de foto het meest ideaal is. Dit wordt gerealiseerd door drie verschillende belichtingen te combineren: een lichte, een donkere en een normale belichting. Deze worden zo gecombineerd dat met de beste onderdelen van de drie de belichting van de hele foto top is.

Je kunt deze functie gemakkelijk aanzetten door de camera te openen, en bovenaan op HDR te klikken. Daar kun je kiezen uit auto aan of uit. Zet je hem op auto dan bepaalt de camera zelf of het nodig is om de functie te activeren.Tip 3. Voorkom inzoomen en flitsen met je mobiele telefoon.

Om kwalitatief goede foto’s te maken kun je het beste voorkomen dat je gebruikt maakt van zowel de zoom- als de flitsfunctie. Veel mobiele telefoons maken gebruik

van een digitale zoom. Dit resulteert meestal in onscherpe, korrelige foto’s.

In plaats daarvan kun je beter dichter naar het te fotograferen object of scene lopen. Een andere optie is om de foto achteraf bij te snijden en eventueel te vergroten. Hiervoor moet je wel zorgen dat je in de hoogst mogelijke kwaliteit fotografeert.

Ook de flitsfunctie kun je beter negeren. Dit zorgt er vaak voor dat de foto overbelicht is en detail mist. In plaats daarvan kun je beter zoeken naar natuurlijk licht of de foto achteraf nabewerken en de belichting aan te passen. De flitsfunctie kun je uitschakelen bovenaan in de camerafunctie.


Tip 4. Gebruik de portretmodus (als je mobiele telefoon deze functie bezit).

Met de komst van de iPhone 7 Plus kwam er ook een nieuwe functie voor de camera bij: de portretmodus. Hiermee is het mogelijk om het onderwerp van je foto scherp en de achtergrond wazig te hebben. Iets wat vroeger alleen met een spiegelreflexcamera mogelijk was. Hierdoor krijgt je foto meer diepte en springt je onderwerp er meer uit.


Nu is de vraag welke stappen moet je hiervoor nemen?

Stap 1. Ga in de cameramodus naar de Portret-stand door naar links te swipen. Stap 2. Breng het onderwerp in beeld en tik op het scherm om dit te selecteren. Stap 3. De iPhone geeft vervolgens aan of de afstand tot je onderwerp juist is. Wanneer je onderin beeld, in het gele kader ‘diepte-effect’ ziet staan, heb je de juiste afstand. Stap 4. Maak de foto en geniet van het prachtige scherpte-diepte effect.
Tip 5. Camera apps

Met de standaard app van de iPhone kan je prachtige foto’s maken, maar er zijn veel andere apps waarmee je veel meer instellingen kunt wijzigen en dus ook veel meer mogelijkheden hebt. Zo kun je in de gratis VSCO app de sluitertijd, de witbalans en de belichting aanpassen. Daarnaast heeft de app ook allerlei mooie filters die jouw foto’s nog net naar dat hogere niveau tillen! Ook de app Camera Obscura (5,49 euro in de App Store) is speciaal gemaakt voor de mensen die gefocust zijn op het maken van professionele foto’s. In deze app kun je de foto’s in RAW opslaan. Deze app biedt jou ook de mogelijkheid om alle instellingen geheel naar jouw smaak aan te passen.
Tip 6. Burstmodus.

Wil je echt niets missen? Gebruik dan de burstmodus! Hierbij worden er automatisch 10 foto’s per seconde genomen zodat je zeker weet dat de juiste er tussen zit :-). Deze functie activeer je door simpelweg de sluiterknop in te houden. Zolang je deze inhoud blijft de iPhone foto’s maken. Kies vervolgens de beste foto uit.


Veel plezier ermee en succes allemaal!

Mocht je vragen hebben omtrent iPhone fotografie, dan hoor ik het graag van je!

deFotomeneer230 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page